Analýza směnných relací a jejich vliv na agregáty národního hospodářství - Beranová, Lucie (2015)
Práce se zabývá analýzou směnných relací a jejich vlivem na agregáty národního hospodářství. Hlavním cílem bylo postihnout problematiku směnných relací a popsat jejich vývoj v České republice z hlediska souhrnných indexů a indexů za skupiny Standardní mezinárodní obchodní klasifikace (SITC). Byly využity metody analýzy časových řad a testování závislosti kvantitativních proměnných. Vývoj byl velmi proměnlivý a výsledné modely nevystihují mnoho variability. Souhrnný index směnných relací byl nejvíce ovlivňován skupinami Minerální paliva, maziva a příbuzné materiálny a Stroje a dopravní prostředky. Hodnoty agregátů národního hospodářství ovlivňuje ukazatel zisky (ztráty) ze změn směnných relací, jeho vliv při výpočtu hrubého národního důchodu a hrubého disponibilního důchodu se však snižuje. Dále bylo provedeno mezinárodní srovnání vývoje indexů směnných relací ve státech Evropské unie. K tomu byla využita shluková analýza podle jednotlivých skupin SITC. Nejvíce si byl meziroční vývoj indexu směnných relací v České republice podobný s indexem Slovenska. Přínos práce spočívá v podrobné analýze směnných relací, která dříve nebyla provedena, a popsání jejich vztahu s dalšími makroekonomickými ukazateli.