Vliv míry rigidity trhu práce na nezaměstnanost ve vybraných zemích EU v letech 2014 a 2015 - Soustružník, Tomáš (2015)
Práce analyzuje vliv míry rigidity trhu práce na dlouhodobou nezaměstnanost a nezaměstnanost absolventů v České republice, Francii a Velké Británii za uplynulých 15 měsíců. Regulace se označuje za nedílnou součást trhu práce, neboť je jejím primárním cílem ochrana práv zaměstnanců a zaměstnavatelů, čímž dochází k utlumení rychlosti adaptace na tržní změny. Práce přináší komparaci zákoníků práce včetně zhodnocení dalších rigidních faktorů ovlivňujících flexibilitu trhu práce a tato fakta následně aplikuje na vývoj míry nezaměstnanosti v daných zemích. Spojení analýzy dat s teoretickými poznatky vede k závěru, že vztah mezi mírou rigidity a nezaměstnaností je negativní, tedy více strnulý pracovní trh vede k vyšší jak dlouhodobé nezaměstnanosti, tak i vyšší nezaměstnanosti mladých lidí.