Vliv míry rigidity trhu práce na nezaměstnanost ve vybraných zemích EU v letech 2014 a 2015 - Soustružník, Tomáš; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Hájek, Jan, 1986-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Práce analyzuje vliv míry rigidity trhu práce na dlouhodobou nezaměstnanost a nezaměstnanost absolventů v České republice, Francii a Velké Británii za uplynulých 15 měsíců. Regulace se označuje za nedílnou součást trhu práce, neboť je jejím primárním cílem ochrana práv zaměstnanců a zaměstnavatelů, čímž dochází k utlumení rychlosti adaptace na tržní změny. Práce přináší komparaci zákoníků práce včetně zhodnocení dalších rigidních faktorů ovlivňujících flexibilitu trhu práce a tato fakta následně aplikuje na vývoj míry nezaměstnanosti v daných zemích. Spojení analýzy dat s teoretickými poznatky vede k závěru, že vztah mezi mírou rigidity a nezaměstnaností je negativní, tedy více strnulý pracovní trh vede k vyšší jak dlouhodobé nezaměstnanosti, tak i vyšší nezaměstnanosti mladých lidí.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses