Spotřebitelské úvěry bankovních a nebankovních institucí - Klárová, Adéla (2015)
Bakalářská práce se zabývá spotřebitelskými úvěry poskytovanými bankovními a nebankovními institucemi v České republice. Cílem práce je srovnat přístup poskytovatelů (úvěrujících), reprezentujících danou skupinu, ke klientům (úvěrovaným). V práci jsou definovány nejdůležitější pojmy úzce související s danou problematikou, regulatorní opatření a zákony, která se na tuto oblast podnikání vztahují. Je podrobně popsán proces poskytování úvěrů od žádosti o úvěr po splácení, případně nesplácení, úvěru, včetně stručné zmínky o psychologii dlužníka a vlivu reklamy na jeho rozhodování. Pozornost je věnována registrům, ke kterým mají jednotliví poskytovatelé přístup. V praktické části jsou rozebrány vybrané bankovní a nebankovní instituce a zhodnocen jejich odlišný nebo srovnatelný přístup k poskytování spotřebitelských úvěrů.