Přínosy a negativa přijetí eura na příkladu Slovenské republiky - Marková, Zuzana (2015)
Slovenská republika přijala euro k 1. lednu 2009. Tato bakalářská práce se zabývá tématem, zda pro Slovensko bylo toto přijetí výhodné, či nikoliv. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola uvádí do problematiky eura, jeho historického vývoje a také procesů integrace, které probíhaly v Evropě již po 2. světové válce. Druhá kapitola poté popisuje, jak se Slovensko na samotné přijetí eura připravovalo, a také postupné plnění Maastrichtských konvergenčních kritérií. Poslední kapitola shrnuje jednotlivé výhody a nevýhody přijetí eura. Jednak ty, které Slovenská republika sama očekávala a poté také ty, které se v zemi opravdu projevily. Výsledkem této práce je zjištění, že přijetí společné měny eura bylo pro Slovenskou republiku výhodné, a to převážně z pohledu zahraničního obchodu.