Analýza vlivu vybraných faktorů na cenu černého uhlí - Švec, Daniel (2015)
Bakalářská práce se zabývá vztahy mezi cenou černého energetického uhlí a vybraných veličin na evropském trhu. Popisuje princip obchodu s černým uhlím na domácí i mezinárodní úrovni a shrnuje tvorbu ceny černého uhlí. Zjišťuje vztah mezi cenou černého uhlí a cenou jeho nejbližších substitutů. Za pomoci regresní analýzy vyhodnocuje veličiny, které nejvíce ovlivňují cenu. Ukazuje se, že cena černého uhlí dlouhodobě kopíruje trend svých substitutů, energetických komodit. Při růstu ceny zemního plynu o jeden americký dolar vzroste cena uhlí o 0,275 dolaru. Růst ceny ropy o jeden dolar ovlivní cenu uhlí o 0,155 dolaru. Nejznatelnější dopad na cenu mají dopravní náklady na přepravu uhlí. Při nárůstu ceny přepravy o jeden dolar se cena černého uhlí na evropském trhu zvýší o 1,279 dolaru.