Příspěvek k britsko-německým vztahům a jejich ekonomické situaci v době rúrské krize (1923) - Pavlík, František; Soukup, Jaromír, 1977-; Kovář, Martin, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Diplomová práce se zabývá vývojem mezinárodní scény po skončení první světové války a zejména dopadem rúrské krize na politické a ekonomické vztahy mezi Velkou Británií a Německem. Práce analyzuje politická jednání mezi vítěznými mocnostmi a poraženým Německem. Po válce spojenci vojensky obsadili Porýní a neshody vyvrcholily v roce 1923 obsazením Porúří ze strany Francie a Belgie. Londýn v roce 1923 neměl jasný postoj vůči Německu, a proto aplikoval politiku benevolentní pasivity, která mnohdy přinášela komplikace. Německou reakcí na okupaci Porúří ze strany Francie a Belgie bylo aplikování politiky pasivní rezistence spočívající v bojkotu pracovních povinností a neplnění reparačních dodávek. Posuzují se zde dopady této okupace na politickou a ekonomickou situaci ve Velké Británii a Německu a popisují se kroky, které řešily tuto a krizi a následně ji ukončily.
Vedoucí práce: Jaromír Soukup
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses