Analýza podpory startupů v České republice a její příklady - Chvojková, Gabriela (2015)
Abstrakt Bakalářská práce se zabývá tématem Analýza podpory startupu v České republice. Hlavním cílem je zanalyzovat podnikatelské prostředí na českém trhu a faktory, které toto prostředí mohou pozitivně ovlivňovat, a to ve formě různých státních i nestátních podpor. V první kapitole jsou startupy obecně definovány a zároveň je popsán jejich vývoj v celosvětovém i českém prostředí. Druhá kapitola je věnována již konktrétním podobám podpory a to na příkladech institucí, které v této oblasti působí. Za stěžejní instituce jsou uváděny Ministerstvo průmyslu a obchodu, Agentura pro podporu podnikání a investic -- CzechInvest a jiné. V poslední třetí kapitole je provedena analýza s konkrétními údaji o stavu podpor v oblasti začínajícího a inovativního podnikání. Podrobněji jsou rozebrány programy figurující u MPO a agentury CzechInvest. Uvedeny jsou také statistiky jakým způsobem se podnikatelské prostředí v posledních letech mění a formuje.