Nezávislá divadelní scéna v Praze a její význam pro českou kulturu - Klimešová, Kristýna (2015)
Diplomová práce se věnuje tématu nezávislého divadla v Praze. Její snahou je představit současné zástupce pražské nezávislé divadelní scény v oblasti provozovatelů kulturních center a mezi výkonnými uměleckými soubory. Teoretická část přináší stručný přehled subjektů, působících v této sféře. V praktické části je jedna vybraná umělecká skupina analyzována detailněji po stránce jejího zaměření, dramaturgie a financování. Hlouběji je dále rozebírán i jeden z jejích významných projektů. V závěru je problematika nahlédnuta ještě optikou dnešní společnosti prostřednictvím zpracovaného dotazníkového šetření. Práce si klade za cíl především zmapovat situaci na dnešní divadelní scéně a na vybraném příkladu prezentovat možnosti a omezení, s nimiž se subjekty mohou potýkat.