HR Controlling v organizaci - Kratochvílová, Jana; Stříteský, Marek; Němec, Otakar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2015)
Tato diplomová práce se zabývá HR controllingem, který pro organizace představuje efektivní způsob, jak sledovat a vyhodnocovat kvantitativní a kvalitativní ukazatele. HR controlling je účinný nástroj, kterým mohou HR manažeři prokazovat přínosnost jejich oddělení k celopodnikovým cílům. V první části práce jsou vymezeny základní teoretické předpoklady týkající významu řízení lidských zdrojů na výkonnost organizace, HR systému a HR controllingu. Na úvod analytické části je představena společnost BUZUZLUK, a.s. Stěžejní část práce tvoří situační analýza, definování potřeb interních zákazníků HR oddělení a nová koncepce personálních ukazatelů. Hlavním cílem této práceje analýza současného přístupu společnosti BUZULUK, a.s. k vyhodnocování efektivity a výkonnosti v oblasti lidských zdrojů a na jejím základě navržení baterie HR ukazatelů výkonnosti, které by napomohly k zavedení HR controllingu ve společnosti.
Vedoucí práce: Marek Stříteský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses