Migrace obyvatel České republiky jako investice do lidského kapitálu - Navrátilová, Kateřina (2014)
Cílem diplomové práce je definovat stěžejní problémy mezinárodní migrace coby investice do lidského kapitálu obyvatel České republiky, rozpoznat, které země a z jakých důvodů jsou v rámci mezinárodní migrace z pohledu českého občana atraktivní a nabídnout celkový pohled na migrační potenciál české společnosti. Za účelem splnění tohoto cíle je nejprve v metodologické části práce popsána problematika lidského kapitálu a migrace z hlediska svého teoretického základu a shrnuty informace o historické, současné i budoucí migrační situaci obyvatel České republiky. V analytické části jsou poté na základě odpovědí respondentů na vytvořený dotazník zjišťovány jak názory, zkušenosti, přínosy a motivy osob, kteří o emigraci uvažují, tak těch, kteří se již ze zahraničí vrátili, v současné době se za hranicemi nacházejí či o emigraci nikdy neuvažovali.