Minimální mzda v ekonomických souvislostech - Kratochvíl, Martin; Durdisová, Jaroslava, 1945-; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Práce analyzuje vliv minimální mzdy na nezaměstnanost v České republice. Pomocí komparace je nejprve zkoumána teoretická základna, díky níž je český trh práce přirovnán k monopsonnímu trhu, což je umožněno díky nízké mobilitě práce a nízké míře imigrace. Dále práce dochází k závěru, že výše mezd ve vyspělých ekonomikách je nezávislá na produktivitě práce, a minimální mzda má proto především psychologické než ekonomické účinky. Následující porovnání zemí evropské unie popisuje specifika jednotlivých zemí. V poslední části je zkoumána hypotéza na datech z České republiky v letech 1993-2014 pomocí ekonometrického modelu. Při 1% zvýšení reálné minimální mzdy dochází k 0,01% zvýšení obecné míry nezaměstnanosti a 0,1% míry nezaměstnanosti mladistvých. Pokud bude minimální mzda zvyšována současně za růstu reálného HDP, bude vliv na nezaměstnanost eliminován.
Vedoucí práce: Jaroslava Durdisová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses