Hodnocení úspěšnosti metod a koeficientů využívaných ve shlukové analýze - Hammerbauer, Jiří; Löster, Tomáš, 1980-; Makhalova, Elena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Diplomová práce se zabývá hodnocením úspěšnosti vybraných indexů pro určení počtu shluků využívaných ve shlukové analýze. Cílem práce je na základě různých kombinací metod shlukování a vzdáleností ověřit, zda a případně při použití jakých metod a vzdáleností je možné se na výsledky indexů pro určení počtu shluků spolehnout. Výsledky úspěšnosti prezentované ve třetí kapitole naznačují, že ne všechny indexy pro určení počtu shluků lze použít univerzálně. Za nejúspěšnější index lze označit Dunnův, který dokázal správný počet shluků určit ve 37 % případů, respektive Daviesův-Bouldinův při toleranci odchylky jednoho shluku s podílem 70 %. Úspěšnost indexů je ovlivněna jak použitou metodou shlukování, tak i zvolenou vzdáleností.
Vedoucí práce: Tomáš Löster
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statisticko-pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses