Srovnání diskriminační analýzy a logistické regrese při hodnocení rizikovosti půjček - Kovář, Radoslav; Pecáková, Iva, 1955-; Ditrich, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
V této diplomové práci jsou srovnány metody diskriminační analýzy a logistické regrese při hodnocení rizikovosti žadatelů o úvěr na P2P platformě LendingClub. V teoretické části práce je poukázáno na obecnou souvislost mezi oběma přístupy a možnost zahrnutí kvalitativních vysvětlujících proměnných do diskriminačních modelů. V aplikační části je porovnána statistická kvalita obou odvozených modelů a úspěšnost příslušných investičních strategií, založených na Markowitzově teorii portfolia. Rizikovost vybraného vzorku žadatelů přitom byla předpovězena lépe než na základě ratingu platformy. Výsledky považuji za využitelné pro investory, nicméně až po jejich potvrzení na novějších datech, případně v rámci pokročilejších modelů.
Vedoucí práce: Iva Pecáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses