Analýza trhu práce na Chomutovsku od roku 1989 doposud - Wegscheider, Jan; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Bakalářská práce se zabývá nezaměstnaností v mikroregionu Chomutovska, který je součástí Ústeckého kraje s nejvyšší nezaměstnaností v České republice. V úvodní teoretické části jsou definovány základní pojmy, jako je trh práce a nezaměstnanost. Tato část se zaměřuje i na její druhy, příčiny a důsledky. Součástí teoretické části je také nastínění poválečného vývoje na trhu práce a vývoje odvětvové struktury po roce 1989. V následující praktické části je nejdříve analyzován vývoj nezaměstnanosti po roce 1989, který koresponduje s vývojem v celé republice. Tato analýza zahrnuje i časové řady vývoje počtu uchazečů o zaměstnání a volných pracovních míst. Následně se práce zabývá aktuální situací z pohledu struktury uchazečů podle pohlaví, věku, vzdělání a zaměstnání. Nejpostiženějšími skupinami jsou osoby s dokončeným základním vzděláním, osoby se zdravotním postižením či starší 50 let. Dále je zkoumána aktivní politika zaměstnanosti místního úřadu práce, na jejím základě vytvořená místa a počet na ně umístěných uchazečů. Zabývá se i způsoby financování jednotlivých nástrojů. V následující části jsou porovnány náklady na 3 nejčastější způsoby řešení nezaměstnanosti. Poslední kapitola práce se zabývá očekávaným vývojem situace.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses