Krize eurozóny a její paralela s japonskou ztracenou dekádou - Draisaitl, Michael (2015)
Tato diplomová práce analyzuje problémy eurozóny po vypuknutí finanční krize v roce 2008, která plynule přešla v krizi ekonomickou a dluhovou. V diplomové práci je posuzována eurozóna jako celek, blíže se pak zaměřuji na tzv. země GIIPS (Řecko, Irsko, Itálie, Portugalsko, Španělsko). Současná situace eurozóny je porovnávána se situací Japonska v 90. letech, známou jako "ztracená dekáda", hledám paralely a odlišnosti. Teoretická část se úvodem zabývá postojem ekonomických směrů k příčinám cyklu a roli tvůrců hospodářské politiky, dále jsou posouzeny aktuální výzvy fiskální a monetární politiky. Konkrétně se tato část zabývá vhodnou fiskální politikou v podmínkách vysokého veřejného zadlužení, účinností fiskální a monetární politiky v pasti likvidity a dalšími specifiky. Praktická část se úvodem stručně zaměřuje na příčiny ekonomické situace, hlouběji se zabývá tzv. bilanční recesí. Jádrem analytické části je analýza aplikované fiskální a monetární politiky, včetně snah o ozdravení finančního systému. Závěrem shrnu klíčové poznatky z práce, navrhnu případná řešení a posoudím, zda eurozóna následuje cestu japonské ekonomiky od 90. let do současnost. Z hlediska ekonomického růstu se jeví jako vysoce pravděpodobné, že eurozóna bude následovat vývoj japonské ekonomiky. Paralely mohou být pozorovány ve slabém dopadu monetární politiky v situaci pasti likvidity. Doporučení fiskální politiky na základě japonských zkušeností by měla být brána s velkou opatrností z důvodu specifik ekonomik eurozóny a Japonska.