Kvalita života v krajích v roce 2013 jakými ekonomickými ukazateli ji hodnotit? - Holanová, Tereza (2015)
Diplomová práce přináší srovnání krajů ČR podle ekonomické úrovně a celkové kvality života za rok 2013. Na základě výpočtu hierarchizovaného Indexu kvality života (dále IKŽ) se potvrzuje předem stanovená hypotéza, že pořadí krajů dle HDP na obyvatele a podle alternativního, komplexnějšího ukazatele se odlišuje. Zmíněný index je konstruován z 24 indikátorů, které jsou řazeny do tří dílčích kategorií. Zdrojem dat pro výpočty byly statistiky publikované ČSÚ, dílčími ministerstvy ČR a oficiálními oborovými institucemi, což zajistilo konzistenci a srovnatelnost údajů. Syntéza prokázala, že nejvyšší kvalita života je zvláště díky příznivým hodnotám ekonomických a demografických ukazatelů typická pro kraj Hl. m. Praha. Výsledek tedy nepotvrdil další hypotézu, která předpokládala nižší umístění zmíněného kraje z důvodu vysoké míry kriminality a znečištění ovzduší. Z uskutečněné regresní analýzy též vyplývá, že celkový IKŽ v krajích je ovlivněn ukazatelem HDP na obyvatele ze 70 %.