Statistická analýza indexu ekonomické svobody - Sejk, Lukáš (2008)
Cílem této bakalářské práce je statisticky analyzovat vztahy mezi indexem ekonomické svobody vydané Fraserovým institutem a indexem ekonomické svobody od Heritage foundation vydané ve spojení s The Wall Street Journal. Vytyčeného cíle se pokusíme dosáhnout pomocí statistických metod analýzy dat. V první části ukáže teoretické podklady tvorby obou indexů ekonomické svobody a jejich vstupní parametry. V části druhé se pokusí statistickou analýzou prozkoumat vztahy mezi nimi a interpretovat jejich výsledky. Podíváme se rovněž na vývoj indexu ekonomické svobodu u České republiky a jejich sousedních států Polska, Německa, Rakouska a Slovenska. Tato bakalářská práce by mněla poukázat na rozdílné výsledky u obou výše uvedených indexů, přestože se snaží oba kvantifikovat stejný socio-ekonomický fenomén. V závěru uvedeme dosažené výsledky a jejich možnou interpretaci.