Vývoj hospodaření sportovních klubů v letech 2006 - 2014 ve Velké Británii v souvislosti s průběhem hospodářského cyklu - Urbánek, Jakub; Ševčík, Miroslav, 1958-; Novotný, Jiří, 1946 leden 6.-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Cílem této práce je ověřit, zda hospodářský cyklus ovlivňuje hospodaření profesionálních fotbalových klubů ve Velké Británii. Sledovaným obdobím jsou roky 2006 až 2014, které tak zahrnují období hospodářské krize, kterou si většina zemí vyspělého světa prošla. V teoretické části dochází k definování sportovního klubu jako firmy, přičemž jako nejvhodnější je zvolena behaviorální teorie. Analyzovány jsou specifika fungování sportovních klubů, jako je způsob určování klubových cílů. Ty jsou u sportovních klubů, na rozdíl od běžných firem, založeny na principu maximalizace užitku. Dále dochází k deskripci sportovních trhů fungujících nejčastěji na bázi sportovních kartelů. Práce se taktéž věnuje způsobům financování klubů a jako nejvýznamnější typy příjmů určuje příjmy ze vstupného, z prodeje vysílacích práv a příjmy od sponzorů. V dalších částech práce jsou popisovány značné pozitivní vlivy zkoumané fotbalové soutěže Premier League na britskou společnost. Ty zahrnují mimo jiné i velké daňové příjmy pro vládu Velké Británie, které v roce 2013 dosahovaly výše až 1,3 miliardy liber. Praktická část práce nejprve charakterizuje fotbalovou Premier League a následně i vybrané fotbalové kluby a zejména pak jejich ekonomický vývoj ve sledovaném období. Získaná data jsou následně dávána do souvislosti s ekonomickým vývojem Velké Británie a vyplývá z nich, že příjmy ani výdaje klubů nebyly hospodářskou krizí poznamenány. Stejně tak nebyl zaznamenán vliv krize na výši mezd klubových zaměstnanců, ani na množství personálu v klubech zaměstnávaného.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses