Vykořisťování zemí subsaharské Afriky mýtus, nebo realita? - Rychetský, Petr; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Procházka, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Cílem práce je podrobit analýze objem bohatství, které každoročně opouští region subsaharské Afriky. Teoretická část práce představuje jednotlivé teoretické koncepty, které se dotýkají tématu práce. V praktické části je věnován prostor nejprve samotnému výpočtu částky peněz, jež subsaharské státy každoročně opustí. Následně je velikost tohoto bohatství jednak poměřována v závislosti na ekonomickém charakteru a stupni rozvoje jednotlivých zemí, zároveň je také zkoumán původ těchto peněz z hlediska jednotlivých odvětví ekonomiky. Práce přináší odpověď na otázku, které důvody stojí za tím, že region subsaharské Afriky odevzdá světu každým rokem nemalé bohatství. Práce ukazuje, že existuje vztah přímé úměry, v rozdílu mezi HDP a HNP, jež reprezentuje velikost odlivu bohatství, a bohatstvím vybrané země, neboť bohatší státy vděčí za svůj rozvoj zahraničním investicím, přičemž výnosy z těchto investic putují do bohatých zemí mimo Afriku. O nejméně bohatství přichází proto ty nejchudší státy, naopak nejvíce náchylné ke ztrátě prostředků jsou bohatší země závislé na těžbě nerostných surovin.
Vedoucí práce: Magdalena Kotýnková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses