"Možnosti efektivního využití soukromého pojištění pro subjekt prvovýroby chmele" - Brynda, Jiří; Šlajs, Jan; Rybáček, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Cílem bakalářské práce je analýza rizik v zemědělském podniku a následná identifikace produktů soukromého pojištění, vhodných pro efektivní risk management v oblasti prvovýroby chmele v zemědělském podniku. Práce v první řadě definuje pojem riziko a specifikuje zemědělská rizika, dále se práce zabývá možným řízením zemědělských rizik a jejich eliminací a to zejména prostřednictvím pojištění a zaměřuje se především na pojištění plodin. Práce se věnuje důležité státní podpoře v této oblasti a diskutuje možný vývoj v situaci nepojistitelných rizik. Praktická část bakalářské práce je věnována charakteristice konkrétního subjektu, charakteristice důležitých podmínek z hlediska pěstování a pojišťování chmele v podniku, stanovuje významnost působících rizik a popisuje stávající pojištění plodin. Podle stanovení významnosti rizik a preferencí podniku jsou vybrány nabídky pojištění chmelových rostlin, které jsou srovnány pomocí scoring modelu, a to včetně současného pojištění a je vyhodnocena nejlepší varianta. Z práce také vyplývá podpojištěnost zemědělských podniků.
Vedoucí práce: Jan Šlajs
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses