Politické cykly Kupují si politici hlasy voličů vyššími výdaji? - Fischerová, Veronika; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Procházka, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Práce zkoumá existenci politických cyklů v členských zemích Evropské unie mezi lety 1990-2013. Politické cykly jsou rozděleny na cykly politicko-ekonomické a politicko-rozpočtové. K analýze je použita metoda fixních efektů s použitím prvních diferencí a grafická analýza dat. Z výsledků u tří typů datasetů vyplývá, že dva roky před volbami dochází k růstu inflace o 0,47%, k růstu nezaměstnanosti o 0,5 % a růstu strukturálního salda o 0,8 %. Z výsledků u jednoho datasetu vyplývá, že v roce voleb dochází k poklesu strukturálního salda o 0,39 %. V grafické analýze se jasně prokázala existence politicko-ekonomického cyklu u Belgie, Bulharska, České republiky, Dánska, Německa, Polska a Švédska. Politicko-rozpočtový cyklus se jasně prokázal u Belgie, Francie, Kypru, Malty, Německa, Slovenska a Spojeného království.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses