Současná energetická politika Evropské unie a České republiky. Jsme na cestě k udržitelnému rozvoji energetiky? - Bína, Milan (2015)
Cílem této práce je studie současné energetické politiky Evropské unie. Analyzovány jsou zejména aktuální otázky, jako jsou kupříkladu energetická bezpečnost a nezávislost, zvyšování úspor nebo snižování emisí skleníkových plynů. EU si jako možné řešení těchto problematických oblastí zvolila postupný přechod na obnovitelné zdroje energie. Tento proces a jeho vliv na ekonomiku je rovněž tématem této studie. Energetika jako taková je komplexní a složitou disciplínou, teoretická část proto slouží jako vymezení dané problematiky a konkrétněji upřesňuje zvolený směr této práce. Definuje důležité pojmy, kterými jsou udržitelný rozvoj a energetická politika. V této části práce představuji čtenáři svůj pohled na věc a stanovuji jednotlivé cíle, jejichž řešení očekávám právě v souvislosti s EU. Praktická část se věnuje zejména prokázání platnosti hlavní hypotézy. Dospívám k závěru, že EU opravdu stále více substituuje fosilní paliva těmi alternativními, což je při stanovených prioritách energetické bezpečnosti a ochrany životního prostředí cesta k udržitelnému rozvoji energetiky. Pro verifikaci tvrzení o pozitivním vlivu rozvoje obnovitelných zdrojů na ekonomiku jsem zvolil analýzu makroekonomických ukazatelů nezaměstnanosti a HDP. Dle dosažených výsledků nemá odvětví OZE z dlouhodobého hlediska tak silný vliv, aby v měřítku celé ekonomiky dokázalo výrazněji ovlivňovat sledované indikátory. Závěr praktické části je věnován rozboru energetické koncepce ČR, mapování hlavních priorit a také analýze postavení ČR v rámci energetické politiky celé Evropské unie.