Analýza mzdy absolventů v závislosti na získané praxi během studia - Hrubý, Pavel (2015)
Tato práce se zabývá analýzou vztahu mezi pracovními zkušenostmi získanými během studia a následným nástupním platem vysokoškolských absolventů. Teoretická část staví především na teorii lidského kapitálu a teorie signalizace. Zdrojem pro praktickou část byla data z mezinárodního výzkumu REFLEX, který byl v České republice proveden v roce 2005. Za pomoci regresní analýzy byl potvrzen předpokládaný vztah mezi platy a množstvím pracovních zkušeností získaných během vysokoškolského studia. Bylo prokázáno, že každý rok strávený získáváním pracovních zkušeností během studia zvyšuje následnou mzdu o 3%. Nebylo však dokázáno, že mzdová prémie je vyšší, pokud se jedná o pracovní zkušenosti získané ve spojitosti se studovaným oborem.