Úloha a místo obnovitelných zdrojů v energetickém mixu ČR - Koukalová, Blanka; Hladík, Miroslav; Czesaný, Slavoj, 1940-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
V bakalářské práci je provedena analýza energetického mixu ČR se zaměřením na posouzení využití a možností rozvoje jednotlivých typů obnovitelných zdrojů energie. Dále je posuzována ekonomika obnovitelných zdrojů energie především z pohledu výrobních nákladů elektřiny a dopadů do cen elektřiny pro konečné zákazníky. Práce dále analyzuje současnou podporu obnovitelných zdrojů energie v ČR a prognózuje výši této podpory do roku 2030. Téma zpracovávané v práci je velmi aktuální, neboť problematika směřování energetiky jak na úrovni EU, tak České republiky je předmětem intenzivních diskuzí a projednávaných dokumentů, především Státní energetické koncepce ČR. Teoretická část práce vymezuje problematiku obnovitelných zdrojů, energetického mixu a právní předpisy, které souvisí s danou problematikou. Dále se zabývá posouzením argumentů zastánců a odpůrců obnovitelných zdrojů a teoretickými přístupy, které souvisí s OZE, konkrétně environmentální a behaviorální teorií. Behaviorální teorie má výrazný vliv na rozhodování o budoucím směřování energetiky. Praktická část práce je zaměřena na rozbor jednotlivých typů obnovitelných zdrojů a na podporu obnovitelných zdrojů v ČR. Je provedena komparace modelu energetik a energetických mixů ČR a Německa a to z pohledu současnosti i budoucího předpokládaného vývoje. Je provedeno i vyhodnocení vztahu obyvatel ČR a Německa k OZE, které vede k potvrzení hypotézy, že rozvoj OZE do určité míry závisí na politických ambicích a cílech vládnoucího establishmentu.
Vedoucí práce: Miroslav Hladík
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses