Ekonomická analýza zařízení na skladování energie v rámci EFSI 2015-2017 - Kůt, Petr (2015)
V důsledku podpory obnovitelných zdrojů dochází v Evropě k výkyvům ve výrobě elektrické energie, které ohrožují stabilitu elektrifikační sítě. Z tohoto důvodu roste poptávka po technologických řešeních, která jsou schopná tyto výkyvy účinně eliminovat. Vhodné se jeví zejména zařízení pro skladování elektrické energie. Bakalářská práce se zabývá ekonomickou analýzou těchto projektovaných zařízení v podmínkách České republiky, která žádají o podporu z Evropského fondu pro strategické investice (EFSI), ve srovnání s dalšími modelovými zařízeními. V rámci práce je využita metoda analýzy nákladové efektivnosti pro zhodnocení jednotlivých technologických řešení v závislosti na schopnosti poskytování podpůrných služeb. Z práce vyplývá, že nákladově nejefektivnějším projektem je dle současných podmínek výstavba zařízení využívající technologie skladování stlačeného vzduchu CAES u Dolní Rožínky zahrnutých do EFSI 2015-2017.