Ekonomická analýza zařízení na skladování energie v rámci EFSI 2015-2017 - Kůt, Petr; Macháč, Jan; Vojáček, Ondřej, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
V důsledku podpory obnovitelných zdrojů dochází v Evropě k výkyvům ve výrobě elektrické energie, které ohrožují stabilitu elektrifikační sítě. Z tohoto důvodu roste poptávka po technologických řešeních, která jsou schopná tyto výkyvy účinně eliminovat. Vhodné se jeví zejména zařízení pro skladování elektrické energie. Bakalářská práce se zabývá ekonomickou analýzou těchto projektovaných zařízení v podmínkách České republiky, která žádají o podporu z Evropského fondu pro strategické investice (EFSI), ve srovnání s dalšími modelovými zařízeními. V rámci práce je využita metoda analýzy nákladové efektivnosti pro zhodnocení jednotlivých technologických řešení v závislosti na schopnosti poskytování podpůrných služeb. Z práce vyplývá, že nákladově nejefektivnějším projektem je dle současných podmínek výstavba zařízení využívající technologie skladování stlačeného vzduchu CAES u Dolní Rožínky zahrnutých do EFSI 2015-2017.
Vedoucí práce: Jan Macháč
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses