Komparace rodinné politiky České republiky a Norského království po roce 2008 - Borisovová, Štěpánka (2015)
Rodinná politika je aktuálním tématem především z důvodu nepříznivého demografického vývoje. Dlouhodobě klesající porodnost a stárnutí obyvatelstva zapříčiňují problémy i ve finanční sféře. Tímto problémem by se měly zabývat všechny vyspělé státy. Stále rostoucí počet rozvodů a klesající číslo sňatečnosti má za důsledek změnu podoby rodiny. Státy by na tyto situace měly umět včas a vhodně zareagovat, přizpůsobit nástroje rodinné politiky aktuálnímu dění. V bakalářské práci je prostředí České republiky porovnáváno s prostředím Norského království. Norský stát je jedním z nejvyspělejších sociálních států s aktivním přístupem k rodinné politice. Jelikož prostředí rodinné politiky se v České Republice stále formuje, je možné se nechat inspirovat právě Norskem. Práce porovnává jednotlivé rodinné politiky z hlediska možností zabezpečení rodin s dětmi. Opatření, která jsou použita ke komparaci, jsou systém přímých a nepřímých nástrojů rodinné politiky rodin s dětmi, daňové zatížení rodin s dětmi a v neposlední řadě možnost sladit profesní roli s rolí rodičovskou. Závěr práce je věnován možnostem, kterými by bylo možné zlepšit rodinnou politiku v České republice po vzoru Norského království.