Hospodářský vývoj Velké Británie v době druhé světové války (1939-1945) - Kokoř, Michal (2015)
Cílem této bakalářské práce je analýza britské ekonomiky během druhé světové války. Hospodářství ostrovního státu, tradičně založené na svobodě, liberalismu a tržních principech, se muselo v letech 1939-1945 vyrovnávat s podmínkami totální války, která spotřebovávala všechny dostupné zdroje. V první části autor analyzuje stav světového a britského hospodářství a vývoj mezinárodních vztahů v průběhu meziválečných let, který vyvrcholil vypuknutím druhé světové války. V druhé části je stěžejní analýza způsobu, jakým byl docílen přechod na válečnou ekonomiku a dopady těchto opatření na výkon britské ekonomiky a ostatní ekonomické indikátory. Součástí této části práce je i porovnání ekonomik hlavních soupeřících států. Třetí a závěrečná část je zaměřena na dlouhodobé dopady války na hospodářství Velké Británie, která si po konci konfliktu nedokázala udržet své velmocenské postavení a postupně ztrácela i své kolonie.