Hospodářský vývoj Velké Británie v době druhé světové války (1939-1945) - Kokoř, Michal; Kovář, Martin, 1965-; Soukup, Jaromír, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Cílem této bakalářské práce je analýza britské ekonomiky během druhé světové války. Hospodářství ostrovního státu, tradičně založené na svobodě, liberalismu a tržních principech, se muselo v letech 1939-1945 vyrovnávat s podmínkami totální války, která spotřebovávala všechny dostupné zdroje. V první části autor analyzuje stav světového a britského hospodářství a vývoj mezinárodních vztahů v průběhu meziválečných let, který vyvrcholil vypuknutím druhé světové války. V druhé části je stěžejní analýza způsobu, jakým byl docílen přechod na válečnou ekonomiku a dopady těchto opatření na výkon britské ekonomiky a ostatní ekonomické indikátory. Součástí této části práce je i porovnání ekonomik hlavních soupeřících států. Třetí a závěrečná část je zaměřena na dlouhodobé dopady války na hospodářství Velké Británie, která si po konci konfliktu nedokázala udržet své velmocenské postavení a postupně ztrácela i své kolonie.
Vedoucí práce: Martin Kovář
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses