Kuponová privatizace v Československu respektive v České republice - Tolkner, Kristián; Chalupecký, Petr; Jakubec, Ivan, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Práce se zabývá kuponovou privatizací a privatizací obecně v tehdejším Československu a následně v České republice. To vše po Sametové revoluci v roce 1989. Vychází z hypotézy, že kuponová privatizace byla efektivní privatizační metodou co do rychlosti provedení a co do počtu zúčastněných lidí a podniků. Práce je rozdělena do dvou částí. První část je zaměřena na společensko-historický kontext, jednotlivé teoretické privatizační koncepty, mezi něž patří metoda, která je pro práci stěžejní a tou je metoda kuponové privatizace. Dále se zabývá investičními podílovými fondy a kapitálovým trhem. Druhá část využívá teoretické koncepty popsané v části první. Následně pomocí komparativní analýzy je provedeno srovnání teoretických znalostí a získaných dat. Na závěr jsou porovnané výsledky s průběhem privatizace v Polsku a NDR. Tímto porovnáním se dochází k závěru, že kuponová privatizace v České republice nebyla tak rychlá, jak se od ní očekávalo, ale byla úspěšná z hlediska objemu majetku privatizovaného kuponovou privatizací a počtem lidí zapojeného do tohoto procesu.
Vedoucí práce: Petr Chalupecký
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses