Komparace životní úrovně v Jihočeském kraji a Praze v letech 1970–1989 - Prokop, Jan (2015)
Období tzv. normalizace, tedy 70. a 80. léta 20. století, je v českých dějinách jedním z nejrozporuplnějších. Život u nás byl ovlivněn centrálně řízenou ekonomikou Komunistické strany Československa kontrolovanou ze Sovětského svazu. Porovnávat životní úroveň u nás se západními zeměmi by tedy nemělo plnou vypovídající hodnotu právě pro rozdílné fungování ekonomik. Ve své bakalářské práci se však zaměřím na komparaci životní úrovně obyvatel ve dvou regionech republiky, konkrétně Prahy a Jihočeského kraje. Teoretická část práce zasazuje zkoumané téma do historického, sociálního a ekonomického kontextu dané doby. Praktická zahrnuje analýzu jednotlivých krajů, a to dle následujících kritérií: struktura příjmů a výdajů, přístup ke zdravotní a sociální péči, vybavenost domácností spotřebiči a jejich rekreační možnosti a rozdělení příjmů na spotřebu a úspory. Následná komparace obou regionů dochází k závěru, že Jihočeši měli lepší ukazatele pouze ve vybavenosti televizory a automobily, ve všem ostatním dominovali obyvatelé hlavního města.