Analýza reformy zdravotnictví v USA z roku 2010 - Konvalinka, Lukáš; Kobliha, Pavel; Chmelová, Pavla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Cílem této práce je vypracovat analýzu zdravotní reformy ve Spojených státech z roku 2010 a zodpovědět následující otázky, které zároveň představovaly cíle zkoumané reformy. Pomohl Affordable Care Act snížit procentuální podíl osob bez zdravotního pojištění? Stalo se zdravotní pojištění dostupnější? Pomohl zákon snížit výdaje na zdravotní péči? Po jejich zodpovězení bych měl být schopen rozhodnout, do jaké míry se podařilo cíle naplnit. Teoretická část práce se věnuje povaze zdravotního systému ve Spojených státech a problémům s ní spojených, které vedly k potřebě stávající systém reformovat. Dále je pozornost věnována samotné podobě Affordable Care Act. V praktické části práce jsou sledovány časové řady vybraných ukazatelů. Hlavně se jedná o procentuální podíl osob bez zdravotního pojištění, cenu zdravotního pojištění a celkové výdaje na zdravotní systém. Doufám, že se mi podaří na základě dat v období před reformou vysledovat jejich dlouhodobý trend, který budu moci následně porovnat s poreformním vývojem sledovaných ukazatelů.
Vedoucí práce: Pavel Kobliha
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses