Analýza efektivity a solidárnosti irského penzijního systému na čtyři modelové skupiny obyvatelstva a jeho finanční náročnost (2004 - 2014) - Kunzová, Aneta; Brabec, Petr; Rybáček, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Práce se zabývá analýzou výhodnosti irského penzijního systému pro čtyři modelové skupiny obyvatel, přičemž je také pozorována finanční náročnost systému a jeho dlouhodobá udržitelnost. Pomocí metody analýzy a rešerše literatury docházím k závěru, že irský penzijní systém je v některých ohledech zajímavým vzorem pro českou penzijní reformu. Zejména jeho celkovým fungováním pobídek a podpory občanů, aby si spořili na důchod sami, a nespoléhali se pouze na pomoc státu, ať už je to zajišťováno formou daňových stimulů nebo relativně nízkou úrovní státního důchodu. Dále je analyzována jeho finanční náročnost a dlouhodobá udržitelnost, která se ukázala, že je na úkor nízkého náhradového poměru zejména pro vyšší příjmové skupiny obyvatel. Hlavním výstupem mé práce je zhodnocení dopadů na jednotlivé jedince, kde se ukazuje, že irský penzijní systém je velmi solidární.
Vedoucí práce: Petr Brabec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses