Analýza reforem penzijního systému v Polsku (1990 - 2014) - Černá, Karolína (2015)
Tato práce pojednává o polském penzijním systému a jeho reformách v letech 1990-2014. Starý penzijní systém v Polsku byl nestabilní a v mnohém nevyhovující, proto bylo nutné ho reformovat. Reforma byla zahájena na začátku roku 1999 a spolu s ní i nový penzijní systém. Ten byl však zaveden uspěchaně a mnoho věcí bylo nedomyšlených a nefungujících, proto tento systém v dalších letech prošel mnohými změnami včetně dvou reforem a to v roce 2011 a 2014, které především redukovaly v roce 1999 nově vzniklý druhý fondový pilíř penzijního systému. Práce se dále zabývá vývojem zhodnocení otevřených penzijních fondů ve druhém pilíři polského penzijního systému v období 1999-2011, kde dochází ke zjištění, že výše zhodnocení, která byla předpokládána autory reformy v roce 1999, je téměř shodná s reálnou výší za sledované období.