Je dluhová brzda funkční nástroj pro udržení fiskální disciplíny? - Soukup, Albert; Doležal, Ondřej; Pikhart, Zdeněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Cílem bakalářské práce je formulace doporučení konkrétního nastavení dluhové brzdy pro Českou republiku na základě analýzy jejího fungování ve vybraných státech Evropské unie. Zkoumanými zeměmi jsou Slovensko, Polsko, Estonsko, Německo a Španělsko. První část část práce seznámí čtenáře se základními principy a termíny v teoretickém pohledu na veřejné finance. Následuje popis názoru na veřejné finance a problematiku zadlužení z pohledu různých ekonomických škol. V praktické části práce je nejprve popsán názor nadnárodních institucí na řešení dluhové krize. Následuje analýza funkčnosti dluhových brzd v konkrétních státech. Obecně lze říci, že dluhová brzda není automaticky zodpovědného hospodaření, avšak částečně k němu přispívá. Výsledkem práce je jednoznačné doporučení pro ČR přijmout dluhovou brzdu. V práci jsou formulovány konkrétní návrhy pro zlepšení funkčnosti navrhovaného pravidla, vycházející z reálných zkušeností zkoumaných států.
Vedoucí práce: Ondřej Doležal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses