Jak nastavit zdanění příjmů fyzických osob v případě zrušení superhrubé mzdy, aby nedošlo k negativním dopadům na příjmy veřejných rozpočtů? - Čehovská, Klára; Doležal, Ondřej; Štípek, Vladimír, 1986-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Tato práce prezentuje model pro nastavení zdanění příjmů fyzických osob v případě zrušení superhrubé mzdy tak, aby nedošlo k negativním dopadům na příjmy veřejných rozpočtů. Hlavním cílem modelu je stanovit druhou sazbu daně z příjmů fyzických osob za předpokladu, že první daňové pásmo bude do určité hranice příjmů zdaněno se sazbou daně 15%. Pro vytvoření modelu stanovujícího druhou sazbu daně były využity znalosti z teoretické části a to zejména samotná konstrukce daně z příjmů fyzických osob v daňovém systemu České republiky. Po výpočtu modelové situace druhá sazba daně vychází na 33% a příjem do státního rozpočtu z daně z příjmů fyzických osob je o 6 miliard vyšší než původně, čímž był splněn cíl, aby nedocházelo k negativnimu dopadu na veřejné rozpočty. Dalším dílčím cílem praktické části była analýza dopadu změny zdanění na poplatníky, která była provedena pomocí výpočtu efektivní daňové sazby a rozdílem v daňové povinnosti pro jednotlivé decily poplatníků. Analýza ukázala, že koncept zdanění nastavený na druhou sazbu daně ve výši 33% není vhodný z hlediska spadajícího břímě zdanění především na poslední decily poplatníků.
Vedoucí práce: Ondřej Doležal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses