Komparativní analýza úrovní zdanění hazardu v ČR a vybraných zemích EU v letech 2000–2015 - Anděl, Ondřej; Chmelová, Pavla; Skopeček, Jan, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Ministerstvo financí se v současné době snaží prosadit nový zákon o hazardních hrách, který má nahradit zákon č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách a má za cíl nejenom zvýšit příjmy veřejných rozpočtů, ale také snížit společenské náklady hazardu, regulovat počet hracích automatů a hlavně začít regulovat hazard na internetu. V práci je vymezena právní úprava hazardu v České republice a zhodnocení jejích fiskálních dopadů na veřejné rozpočty. Následně jsou popsány modely zdanění online pokeru ve Francii a Řecku. Ty jsou po-té aplikovány, společně s modely vycházejícími z právní úpravy hazardu v České republice, na prostředí České republiky. Závěrem práce je odpověď na otázku, zda je míra zdanění sázkových her a loterií, kterou nastavilo Ministerstvo financí v nově navrženém zákoně o hazardních hrách, co nejefektivněji ve smyslu příjmů a výdajů státního rozpočtu, která zní; "Ministerstvo financí nenastavilo optimální míru zdanění sázkových her a loterií. Navržená míra je příliš vysoká, demotivuje zahraniční subjekty vstupovat na český trh a demotivuje subjekty fungující na trhu daně platit. Vhodnější modelem je model francouzský či model vycházející úrovní zdanění ze zákona č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění pozdějších předpisů."
Vedoucí práce: Pavla Chmelová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses