Analýza aktivní politiky zaměstnanosti v Pardubickém kraji v letech 2012 a 2013 - Dvořák, Adam (2015)
Práce si klade za cíl analyzovat aktivní politiku zaměstnanosti v Pardubickém kraji, neboť mezi lety 2012 a 2013 došlo ke zvýšení výdajů na tuto politiku z částky přibližně 110 milionů Kč na částku necelých 230 milionů Kč. Práce porovnává tyto dva roky a analyzuje vliv aktivní politiky zaměstnanosti na trh práce a identifikuje efektivní a neefektivní nástroje APZ. Ze získaných dat byla zjištěna značná neúčinnost rekvalifikací a veřejně prospěšných prací, špatné načasování společensky účelných pracovních míst jako podpora nově vzniklých samostatně výdělečných osob, nejednoznačný dopad podpory chráněných pracovních míst a pozitivní dopady společensky účelných pracovních míst vytvářených zaměstnavateli.