Predikce dopadů politiky kvantitativního uvolňování v eurozóně na základě komparace s podmínkami a dopady uvolněné měnové politiky v USA v letech 2008 až 2014 - Malina, Michal; Štekláč, Jiří; Ševčíková, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Bakalářská práce se zaměřuje na politiku kvantitativního uvolňování. Je zde teoreticky vysvětlen transmisní mechanismus tohoto nestandardního nástroje měnové politiky včetně transmisních kanálů, skrze které působí na ekonomiku. Dále jsou diskutovány přístupy vybraných ekonomických škol či směrů k tomuto nástroji a měnové politice obecně. Další část práce analyzuje podmínky a realizaci kvantitativního uvolňování v USA a v eurozóně. Hlavním cílem této práce je predikce dopadů kvantitativního uvolňování v eurozóně na základě komparace s podmínkami a realizací této politiky v USA. Výsledky práce ukazují, že tato politika by měla mít slabší pozitivní efekty na ekonomiku eurozóny než v případě USA a je tedy méně vhodným nástrojem pro současné podmínky eurozóny. Důvodem je hlavně rozdílný odstup mezi propuknutím krize a spuštěním tohoto nástroje v USA a v eurozóně, ekonomika a finanční trhy jsou nyní v lepší kondici než těsně po bankrotu Lehman Brothers. Dále kapitálový trh v eurozóně není tak významný jako v USA.
Vedoucí práce: Jiří Štekláč
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses