Analýza vlivu environmentálních investic v Moravskoslezském kraji na ekonomiku regionu za období 2012-2015 - Štěpán, Jaroslav (2015)
Moravskoslezský kraj patří dlouhodobě mezi oblasti s vysokým znečištěním ovzduší. Z důvodu vládní podpory řešení tohoto problému je zde alokováno významné množství environmentálních investic, jejichž vliv na ekonomiku regionu je nutné podrobně zhodnotit. Cílem práce je potvrdit hypotézu o nulové změně multiplikace vybraných environmentálních investic snižující znečištění ovzduší v Moravskoslezském kraji na čistý provozní přebytek a celkové čisté zdanění. Pro samotné zhodnocení investic je vytvořen regionální statický Input-Output model, který je rozšířen o dodatečnou spotřebu domácností. Výsledkem modelu je pozitivní hodnota multiplikace čistého provozního přebytku v hodnotě 8,24 % celkové výši investic a celkového čistého zdanění v hodnotě 5,82 % celkové hodnoty investic pro všechna zkoumaná období. Podle zjištěných údajů byla výchozí hypotéza vyvrácena a na základě multiplikačního efektu lze environmentální investice podporovat nejen ze subjektivních důvodů (snižování emisí škodlivých látek do ovzduší), ale i z objektivních ekonomických důvodů.