Zaměstnávání osob po výkonu trestu odnětí svobody v ČR v roce 2015 - Danielová, Tereza (2015)
Bakalářská práce se zaměřuje na zmapování současného postavení osob propuštěných z výkonu trestu odnětí svobody na českém trhu práce. Pozornost je soustředěna na hlavní překážky, kterým tyto lidé při vstupu na trh práce čelí a na organizace, které jim tyto překážky pomáhají překonávat. Práce dále mapuje, jaké formy pomoci v České republice v současné době fungují, jelikož uplatnění se na trhu práce je důležitým prvkem ke snížení míry recidivy. Také zjišťuje, jaké společenské náklady a náklady pro státní rozpočet osoby s trestní minulostí znamenají. Praktickou část práce tvoří výzkumné šetření analyzující problematiku zaměstnávání osob s trestní minulostí. Doporučením této bakalářské práce je především větší spolupráce a podpora činnosti neziskových organizací a případně zavedení finančních dotací, které by zaměstnavatele mohly motivovat přijmout do pracovního poměru osobu, která má záznam v rejstříku trestů. Toto doporučení je podloženo výsledky průzkumu mezi zaměstnavateli v malých podnicích.