Analýza krátkodobého a odhad dlouhodobého dopadu legalizace marihuany na výkonnost ekonomiky státu Colorado v roce 2014 - Zavřelová, Lucie (2015)
Tato práce analyzuje vliv legalizace především rekreační marihuany na ekonomickou výkonnost státu Colorado v jednoletém období. Předmětem literární rešerše je teoretické fungování drogových trhů, formování nabídky, poptávky a ceny. Teorie se dále zabývá vztahem ekonomie a drog, důsledky prohibiční politiky na společnost a ekonomiku státu. Na základě odborných názorů odhaduje důsledky legalizace. Krátce je zmíněna historie prohibice a léčebné účinky marihuany. Druhá část práce popisuje právní prostředí a postup legalizace ve státě Colorado. Empirické poznatky analyzují vliv dekriminalizace a legalizace spotřeby pro lékařské užití zejména na konzumaci a příjmy státu. Empirie se soustředí především na vliv úplného zrušení prohibičního režimu a důsledky legalizace rekreačního užívání a to hlavně na příjmy z daní, konzumaci, kriminalitu a nezaměstnanost v jednoletém období a hodnotí, jak se shodují s teoretickými východisky. Závěrem práce je odhad dlouhodobého vývoje na základě krátkodobé analýzy i ekonomické teorie.