Využití teorie her v současné protipovodňové ochraně - Pokorná, Veronika; Macháč, Jan; Louda, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
V důsledku velkých škod způsobených povodněmi v posledních letech je značná pozornost věnována protipovodňovým opatřením. Při plánování opatření se nejčastěji vychází z porovnání nákladů a přínosů spojených s jejich realizací, tedy z aplikace analýzy nákladů a přínosů (CBA). Ve většině případů je opomenut vztah dolního a horního toku a v praxi tak zůstává nevyužit potenciál retence na horním toku. Práce se zabývá promítnutím vztahu horní/dolní tok do současné protipovodňové ochrany. Pro analýzu optimální alokace protipovodňových opatření mezi území horního a dolního toku je využito matematického nástroje teorie her. Vztah mezi horním a dolním tokem je vymezen konkrétními podmínkami a předpoklady na jejichž základě je modelována výplatní matice 2x2. Práce vytváří jednotlivé scénáře vzájemného postavení těchto dvou stran. Prostřednictvím teorie her jsou analyzovány možné výstupy při zohlednění odpovědnosti za škodu, možnosti vyjednávání a transakčních nákladů. Z představených výsledků jednotlivých scénářů vyplývá, že teorie her je vhodným nástrojem pro posuzování optimální alokace protipovodňových opatření a její využití v praxi je vhodné za součinnosti dalších nástrojů.
Vedoucí práce: Jan Macháč
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses