Velká Británie a (versus) Evropa. Příspěvek k analýze přístupu ostrovního státu k evropskému integračnímu procesu v době Margaret Thatcherové - Stehlíková, Ivana; Kovář, Martin, 1965-; Soukup, Jaromír, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem evropského integračního procesu za vlády Margaret Thatcherové v letech 1979-1990. Analyzuje jednání evropských politických orgánů v otázkách budování Evropských společenství se zaměřením na vliv Margaret Thatcherové na jejich průběh. Zaobírá se obdobím před nástupem Thatcherové do funkce, kdy došlo k zásadním událostem ukazujícím na komplikovanost vztahů Evropy s Velkou Británií. Analyzuje jedenáctileté období vlády premiérky z pohledu jejích klíčových rozhodnutí v oblasti evropské politiky. Věnuje se zejména jednání o britském příspěvku, Jednotném evropském aktu a měnové unii. Komparuje fakta a ukazuje na zásadní změnu postoje Margaret Thatcherové k evropské integraci, od její podpory až ke skepticismu a snaze o jeho rozšiřování v politických kruzích.
Vedoucí práce: Martin Kovář
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses