Souvislost mezi vývojem bytové výstavby a HDP na příkladu České republiky v letech 1995 - 2013 - Hrabec, Pavel (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá vztahem mezi vývojem bytové výstavby a vývojem HDP v České republice v letech 1995-2013. Cílem této práce je potvrdit nebo vyvrátit hypotézu, že bytovou výstavbu lze charakterizovat jako předbíhající indikátor vývoje HDP České republiky. Tento cíl je spojen se snahou rozšířit stávající sadu předbíhajících indikátorů ekonomického cyklu pro lepší predikce ekonomických krizí. Za tímto účelem byly obě časové řady totožně upraveny matematickými a statistickými metodami, aby mohlo být dosaženo relevantního srovnání. Z tohoto srovnání vyplynulo, že charakter bytové výstavby je převážně proticyklický, neboli došlo k zamítnutí hypotézy. Zjištěný vztah mezi bytovou výstavbou a HDP je následně vysvětlován za pomocí stock-flow modelu DiPasquale-Wheatona na případech ekonomické recese a expanze. Výsledkem bylo, že zatímco proticyklický charakter bytové výstavby v období ekonomické recese byl způsoben růstem poptávky domácností po bydlení, v období ekonomické expanze to byl růst stavebních nákladů.