Evropská integrace a vývoj zemí Visegrádské čtyřky po vstupu do Evropské unie - Švojgr, Filip (2015)
Cílem této práce je podat ucelený pohled na vývoj ekonomických ukazatelů států Visegrádské čtyřky po vstupu do Evropské unie v roce 2004 a na vliv Evropské unie na vývoji těchto ukazatelů. Teoretická část má za úkol podat informace o vývoji evropské integrace a seznámit s procesem doposud největšího rozšíření Evropské unie v roce 2004. Praktická část se zabývá ekonomickou situací ve státech Visegrádské čtyřky před přistoupením a následně sleduje vývoj ekonomických ukazatelů ve srovnání s průměrem EU od přistoupení do roku 2014. Výsledkem je nezpochybnitelně pozitivní vliv EU na ekonomickou situaci zemí Visegrádské čtyřky. V některých aspektech je patrný více, v některých méně. Rozhodně je ale EU jedním z činitelů, které pozitivně ovlivnily ekonomický vývoj daných zemí.