Uzavření sklárny v Chlumu u Třeboně v roce 2004 a vliv na nezaměstnanost v regionu - Březina, Jan (2015)
Nezaměstnanost je jednou z nejsledovanějších ekonomických problematik vyspělých států. Práce se zabývá strukturou obyvatel městysu Chlum u Třeboně, místního trhu práce a tím, jak se na něj promítlo uzavření místní sklárny v roce 2004, která byla do té doby hlavním zaměstnavatelem v regionu. Řešeny jsou i současné dopady. Práce vychází z teoretického základu zaměřeného na problémy trhu práce. V této odborné práci je použit kvantitativní výzkum v podobě písemného dotazování a částečně také analýza věcných skutečností, zejména pak primární statistika. V práci je důležité korigovat tyto dvě výzkumné techniky. Výsledky ukázaly, že hlavně demografická struktura je v místě velmi špatná, rozvíjí se zde dlouhodobá nezaměstnanost a je zde k nalezení převážně zaměstnání bez nutnosti vysoké úrovně vzdělání. Místní občané toto reflektují. Mají sice tendenci obracet se nostalgicky k minulosti, ale na druhou stranu jsou sami na trhu práce poměrně aktivní a snaha o zlepšení těchto problémů jim není cizí.