Firma v národním hospodářství a uskutečňování investic alternativy jejího rozvoje prostřednictvím emise dluhopisů a úvěru - Strýček, David (2015)
Tato práce se zaměřuje na téma uskutečňování podnikových investic v českém hospodářství a jejich zdroje financování, především se pak zaměřuje na bankovní úvěr a emisi dluhopisů jako zdroj financování. Studie je rozdělena na dvě části. V teoretické části docházíme k závěru, že bankovní úvěr je v České republice rozšířenější formou financování než emitování dluhopisů. Emise dluhopisů představuje pouze nízké procento z celkových finančních zdrojů podniků. V práci docházíme k jasnému závěru, že pro podniky, které uskutečňují investici a v budoucnu ji neplánují refinancovat další emisí dluhopisů, jsou bankovní úvěry jednoznačně vhodnější alternativou. Práce přináší zhodnocení skutečných investičních záměrů a výběr cizích zdrojů pro jejich financování. Může tedy sloužit jako zjednodušená šablona pro rozhodování o využití těchto způsobů financování.