Diskriminace žen ve fertilním věku při uplatňování na trhu práce v kontextu dopadů na současnou českou ekonomiku - Zelinková, Renáta; Štípek, Vladimír, 1986-; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Bakalářská práce se zabývá postavením žen ve fertilním věku (25--35 let) při uplatňování na českém trhu práce. Jejím cílem je zejména ověřit, jestli dochází k diskriminaci sledované věkové skupiny žen a dále zkoumat ekonomické souvislosti této problematiky. Teoretická východiska tvoří především příslušná legislativa, teorie ekonomické diskriminace a vybrané experimenty zabývající se statistickou diskriminací. Práce předkládá také analýzu nákladů spojených s problematikou a možných forem jejího řešení. Vlastní šetření a sběr dat má v první řadě podobu experimentu spočívajícího v odesílání fiktivních životopisů na reálné nabídky zaměstnání. Jeho celkové výsledky statisticky významnou přítomnost diskriminace žen neprokázaly. Častěji však byla zjištěna v krajích s vysokou mírou nezaměstnanosti, kde se vyskytla až v 15 % případů. Tyto skutečnosti jsou následně zkoumány prostřednictvím dotazníkových šetření a rozhovorů. Odpovědi respondentů se ve většině případů shodují na názoru, že ženy jsou, především z důvodu jejich mateřství a rodičovství, na pracovním trhu značně znevýhodněnou skupinou. Jako efektivní řešení dané problematiky se potom jeví zejména opatření směřující k ulehčení harmonizace pracovního a rodinného života ženy.
Vedoucí práce: Vladimír Štípek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses